Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z historie sboru

 

SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ ROSICE – SESLÁVKY

 

sdh-uvodni-2.jpg

 

Nynější obec Rosice byla dříve dvě samostatné obce, a to Rosice a Seslávky. K postupnému sloučení obcí dochází zhruba v 17. století, ale místní názvy Rosice a Seslávky se zachovali až do dnešní doby.

 

Sbor byl založen v roce 1880. Bohužel z těch dob není dochována kronika, tudíž není znám zakládající výbor, pouze jeden ze zakládajících členů. Tímto členem byl Hugo Hes, místní policajt. Rok založení je potvrzen dle zápisu z Valné hromady, konané 11. ledna 1931, kde jednatel uvádí, že se 29. června 1930 konali slavnosti 50ti let trvání sboru dobrovolných hasičů v Rosicích – Seslávkách.

 

Technika sboru prošla dlouholetým vývojem. V počátkách měl sbor k dispozici jednoproudou ruční stříkačku místního cukrovaru. V roce 1883 byla zakoupena silnější dvouproudová stříkačka od firmy Smejkal Praha. V roce 1925 byla tato stříkačka zmotorizována. Byl do ni osazen benzinový motor firmou Štěpánek Kostelec nad Labem. V tomtéž roce byl dokoupen pojízdní hadicový naviják.

 

Jelikož tento stroj nebyl příliš spolehlivý, tak v roce 1935 došlo ke koupi motorové stříkačky od firmy Stratílek Vysoké Mýto za cenu 31000 Kč. Koncem roku 1945 byla zajištěna dvouválcová přenosná stříkačka od firmy Fischer – Görlitz, která zde byla rozhodnutím Zemské hasičské jednoty v Praze ponechána. Tato stříkačka je nyní k vidění v místním hasičsko-zemědělském muzeu.

 

V roce 1946 byl zakoupen do sboru starší šestiválcový sanitní automobil značky Walter.

 

Tato sanitka fungovala zhruba do roku 1965. Někdy v této době byla zakoupena pro sbor Tatra 805, která do té doby fungovala jako automobil pro rozvoz pečiva. Tato Tatra se nechala přestavit a u našeho sboru je dodnes. Jako taková sloužila spíše pro přepravu osob. O deset let později, tj. v roce 1975 byl zakoupen přívěs PPS 12 s dnes již známou přenosnou stříkačkou PS 12. Dále se do inventáře našeho sboru zařadil přívěs PPS 8 a z bývalého cukrovaru nám byla přenechána motorová kolová stříkačka THZ 16.

 

V roce 1993 nám byla z Chrudimského útvaru předána AVIA 31 DA 12, která je ve službách sboru dodnes.

 

V únoru 2012 obec zakoupila a předala nám do užívání Tatru 815 CAS 32 ve vysokotlaké úpravě. Tento automobil prošel celkovou rekonstrukcí. Nyní slouží zařazen v IZS s naší výjezdovou jednotkou v kategorii JPO V.

 

V současné době má náš sbor 34 členů, včetně dětí. Co se týče činnosti, orientujeme se hlavně na činnost na úseku požární ochrany, velkým dílem se podílíme na kulturním dění v obci pořádáním akcí, jako například Hasičským bálem, již tradičním festivalem Folková cihelna, pálením čarodějnic atd. Dále se zabýváme požárním sportem. Proto také pořádáme již tradiční noční soutěž O pohár starosty obce.

 

Provozujeme Klub rosických hasičů na rosické tržnici, který jsme si svépomocí za přispění obce vybudovali.

 

Výjezdová jednotka a i ostatní členové se věnují odborné přípravě, údržbě a obnově techniky a také plně spolupracují s obcí i na zvelebování a udržování majetku obce.

 

Kolektiv mládeže u nás byl obnoven v roce 2008. S dětmi se věnujeme přípravě na hru Plamen, pomáháme s údržbou materiálu sboru, pořádáme výlety a v zimě chodíme cvičit do místní tělocvičny.

 

V roce 2020 jsme slavnostně oslavili 140 let výročí založení sboru. Při této příležitosti jsme slavnostně převzali od obce Rosice za přítomnosti široké veřejnosti, zastupitelů a politických hostů, včetně Hejtmana Pardubického kraje Ing. Martina Netolického, novou hasičskou zbrojnici v budově starého pivovaru. V rámci oslav se dále konal průvod obcí se zastávkou u staré zbrojnice, kde jsme položili věnec na uctění památky hasičů, kteří již nejsou mezi námi. Oslavy vyvrcholily na rosické tržnici oceněním zasloužilých členů a odpolednem pro děti a rodiče s vystoupením hudební skupiny Maxim Turbulence. Závěrem oslav byla večerní taneční zábava.

 

Ing. Luboš Netolický

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář